Persoonlijk advies nodig? Mail klantenservice info@stavs.nl

Tips voor het onderhouden van uw kurkvloer

Gaat u een kurkvloer (laten) leggen of wilt u uw kurkvloer onderhouden. Lees dan verder voor het stappenplan en de tips & tricks.

Afbeelding vloer kurk

Bij gelijmde kurkvloeren mag tot twee volle dagen na de installatie geen onderhoud worden toegepast, dit om de lijm en/of lak goed uit te laten harden. Hierna volgens de instructies schoonmaken en behandelen. Eerste Schoonmaak en onderhoud:

Stap 1: Verwijder alle stof en oneffenheden. Om te beginnen de vloer schoonmaken met reiniger. Bij hardnekkig vuil eventueel eerst plaatselijk reinigen met polishverwijderaar. Volg de instructies op de verpakking.

Stap 2: Wanneer de vloer geheel droog is, kan polish voor kurkvloeren opgebracht worden. Deze behandeling kan periodiek herhaald worden tot maximaal vier keer per jaar.

Stap 3: Met depolish voor kurkvloeren brengt u een dunne polymeerlaag aan, die onvermijdelijke gebruikskrasjes enigszins vult en die doorgaans voorkomt dat vuil in de toplaag dringt. Breng de polish onverdund en gelijkmatig in de lengterichting van de vloer aan met eenpolish vacht.

Daarna heeft u uiteraard dagelijks onderhoud.

In het dagelijkse onderhoud dient u uw kurkvloer "droog" te onderhouden, door stofzuigen of stofwissen. Vochtig dweilen alleen in geval van zware vervuiling. Gebruik dan altijd een goed uitgewrongen, licht vochtige Master dweil super.

Stap 1: Vloer stofzuigen of stofwissen

Stap 2: Reiniger voor kurkvloeren aan het water toevoegen en de vloer licht vochtig afnemen en volledig laten drogen. Volg de instructies op de verpakking.

Stap 3: Indien u wenst brengt u een gelijkmatig laagje polish voor kurkvloeren aan. U mag dit echter maximaal 4 keer per jaar doen, zonder alle voorgaande lagen (periodiek onderhoud) te verwijderen.

Periodiek onderhoud: Ook wel "groot" onderhoud genoemd. Is uw vloer sterk vervuild of ziet u glansverstoringen in de vloer, zichtbaar op o.a. "looppaden", dan is het tijd voor een goede behandeling van uw vloer. Bijgaand de instructies om de voorgaande behandelingen en het zware vuil te verwijderen. Gebruik altijd een licht vochtige Master dweil super om te voorkomen dat er teveel water op de vloer komt.

Stap 1: Vet, hardnekkig vuil en oude polishlagen dienen te worden verwijderd met de polishverwijderaar.

Stap 2: De polishverwijderaar verdunnen met water, volgens verhouding zoals aangegeven op de verpakking . Vervolgens de gehele vloer reinigen met een uitgewrongen dweil. Heeft u een sterk vervuilde vloer dan kunt u de dosiering aanpassen zoals aangegeven op de verpakking . Overschreid nooit de voorgeschreven dosering! Tip: Bij moeilijk te verwijderen polishlagen is het aan te bevelen een éénschijfsmachine te gebruiken.

Stap 3: Breng nu een nieuw laagje .....poliish voor kurkvloeren aan met een ....... polish vacht. Breng de polish onverdund en gelijkmatig in de lengterichting van de vloer aan. Let op! Gebruik nooit teveel water en neem het overtollige vocht direct op. Volg ook de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

U.A. Onderhoudswijzer kurkvloeren (VINYL OF LAK) Voorkom problemen met uw kurkvloer Een vloer is er om op te leven! Door het gebruik van natuurlijke materialen wordt de vloer, naar mate hij ouder wordt, levendiger in structuur, kleur en dessin. Afhankelijk van de intensiteit van het gebruik van de vloer, alsmede de leefomstandigheden, is een vloer onderhevig aan gebruiksslijtage. Dit is normaal en inherent aan vloerbedekking. Voorkom problemen met uw vloer! Lees de onderstaande hints en tips nauwkeurig door.

Hints en tips

 • De vloer na de afwerking niet direct bedekken met b.v. folie, kleden of karton i.v.m. doorharding van de toplaag.
 • Gebruik voor elke afwerking de juiste onderhoudsproducten. • Gebruik geen andere schoonmaakmiddelen, verdunners, schuurmiddelen of op ammoniak gebaseerde schoonmaak producten, deze kunnen permanente schade aan uw vloer toebrengen en/of verkleuringen veroorzaken.
 • Zorg dat producten die kunnen afgeven, zoals asfalt, rubber oplosbare verf en schoenpoets, niet in aanraking komen met de vloer.
 • Zorg dat er geen water op de naden achterblijft en indien gemorst, meteen verwijderen. Frequent of buitensporig gebruik van water kan uw vloer beschadigen. Water dat achterblijft op de vloer, specifiek op de naden, kunnen beschadigingen veroorzaken die niet worden gedekt door de garantievoorwaarden!
 • Gebruik matten of kleden om inloop van zand, steengruis, vuiligheid en water te minimaliseren, die uw vloer kunnen beschadigen. Gebruik geen matten gebaseerd op latex of rubber; deze kunnen verkleuring van uw vloer veroorzaken (weekmakers).
 • Ondanks dat uw vloer een hoge indrukbestendigheid heeft, door zijn unieke kurkkern, kunnen meubels en stoelen met smalle poten of scherpe hakken door een te hoge druk, permanente beschadigingen veroorzaken aan uw vloer.
 • Geen meubels of apparaten over de vloer heen schuiven. Gebruik meubel onderleggers onder zwaar meubilair om het gewicht te verdelen. Gebruik vilt onderleggers onder stoelen en tafels om eventuele krassen te voorkomen bij het schuiven van meubilair.
 • Voorkom dat sigaretten, lucifers en andere hete objecten in aanraking komen met de vloer. Hierdoor kunnen verkleuringen en beschadigingen ontstaan.
 • Mocht, na het normale onderhoud, de vloer niet opknappen, is dit een teken dat de vloer schoongemaakt en opnieuw behandeld dient te worden. Belangrijke veiligheidsvoorschriften
  • 1. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen concentraties en let vooral op de veiligheidsvoorschriften. Raadpleeg bij twijfel STAVS klantenservice
  • 2. Buiten bereik van kinderen houden
  • 3. Wees voorzichtig tijdens het schoonmaken van de vloer. Alle harde vloeren kunnen bij natheid glad zijn. Zorg dat de vloer volledig opgedroogd is voor u deze weer in gebruik neemt

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op.